Aardappelen

NLD-20050907-EMMELOORD: In Emmeloord op Flevoland vindt woensdagmiddag het internationale aardappelevenement Potato 2005 plaats. Op de Potato 2005 komen aardappeltelers uit de hele wereld bijeen voor de nieuwste snufjes en ontwikkelingen op het gebied van de aardappelteelt. Op 30 hectare land worden tot en met 9 september diverse demonstraties gehouden. Op de aardappelbeurs, een keer in de 5 jaar, zijn bijna vijftig rassen te zien. ANP FOTO/JUAN VRIJDAG Ongezond eten. Hamburger, patat, snacks.

Het jaar 2008 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationaal Jaar van de Aardappel. Zomaar? Nee hoor! In vrijwel de hele wereld eten de mensen aardappels. Gekookt, gebakken, gepoft... en natuurlijk als frites.

De aardappel is heel belangrijk voor de bestrijding van de honger en de armoede in de wereld. Je kunt hem bijna overal telen.

Irene, Nicola, Charlotte... Een missverkiezing? Nee, een aardappel. Zulke mooie namen voor een gewone pieper? Jazeker! En aardappels zijn helemaal niet zo gewoon.

Aardappels zijn eigenlijk knollen. Ze groeien onder de grond aan de aardappelplant. De aardappelplant behoort tot de familie van de Nachtschade en pas op...: die plant is behoorlijk giftig!

Oorspronkelijk komt de aardappel uit Peru. De Spanjaarden namen de knolletjes mee naar Europa. Maar in Europa vond men de aardappel er vies uit zien. Niemand had trek in de bruine, zanderige knollen. Een lakei van de Franse koning wist daar wel een oplossing voor. Hij liet de aardappels verbouwen op een streng bewaakt veldje. Het volk werd nieuwsgierig. Wat verbouwde de koning daar in het geheim? Het aardappelveld werd leeggeroofd en sindsdien heeft de aardappel de wereld veroverd.

Dossier:

Aardappelen

Laatste wijziging: 10 oktober 2012
Dossier Thema: Eten en Drinken