Abel Tasman (1603-1659)

GEEN CAPTION DEN HAAG - Het geillustreerde scheepsjournaal met daarop Tongalezen, van ontdekkingsreiziger Abel Tasman. Het scheepsjournaal van Tasman uit 1642/43 over zijn reis naar Tasmanie en Nieuw-Zeeland is ter gelegenheid van 400 jaar betrekkingen tussen Nederland en Australie te zien in het Nationaal Archief in Den Haag. ANP PHOTO ED OUDENAARDEN

Abel Tasman was een Nederlandse ontdekkingsreiziger uit Groningen. Hij was in dienst van de VOC en moest op zoek naar Australië.

Op zijn eerste reis voer hij meteen verkeerd en miste daardoor Australië. Maar hij ontdekte wel het eiland Tasmanië. Hij was een bescheiden man en hij doopte het eiland Van Diemensland. Maar de Engelsen hernoemden het later naar de ontdekker, Tasmanië. Omdat hij naar Australië op zoek was voer hij snel verder naar het oosten. Zo ontdekte hij Nieuw-Zeeland. Maar dat wist hij zelf niet!

Op zijn tweede reis verging het hem iets beter. Via Nieuw Guinea belandde hij toch in Australië en hij kon eindelijk de hele kust in kaart brengen. Maar zijn opdrachtgever, de VOC was niet tevreden over zijn prestaties. Hij had geen geschikt handelsgebied gevonden en ook geen snellere zeeroutes ontdekt. Hij werd niet gewaardeerd en zijn werk als ontdekkingsreiziger is in Nederland nooit bekend geworden. In Australië is dat anders. Daar zien ze hem als een held.

Dossier:

Abel Tasman (1603-1659)

Laatste wijziging: 11 oktober 2012
Dossier Thema: Geschiedenis

Gerelateerde dossiers