Bijgeloof

NLD-20051013-AMSTERDAM: Een pokerspeler heeft zijn mascotte op de stapel fisches gelegd om geluk af te dwingen. Rond het pokerspel speelt bijgeloof bij sommigen een blangrijke rol. In het Holland Casino in Amsterdam wordt donderdagavond de finale gespeeld van het eerste NK-pokeren. De beste pokerfaces van Nederland hebben zich rondom twee tafels verzameld en strijdens om de titel 'Beste pokerspeler van Nederland'. ANP FOTO/MARCEL ANTONISSE RIJSWIJK - Een zwarte kat op vrijdag de 13e belooft weinig goeds. Uit een Nederlands onderzoekje bleek echter juist dat Nederlanders op vrijdag de 13e in werkelijkheid net iets minder pech hebben dan op andere vrijdagen.  ANP PHOTO CYNTHIA BOLL

Ben jij bang voor vrijdag de dertiende? Loop jij met een grote boog om zwarte katten en ladders heen? Dan ben je bijgelovig!

Bijgeloof, of volksgeloof, bestaat al erg lang. Mensen gaan voorwerpen of symbolen die ongeluk voorkomen, uit de weg. Andere dingen brengen juist geluk.

Waarom brengen sommige voorwerpen geluk en andere juist ongeluk? Dat weet niemand. Waarschijnlijk ontstonden bepaalde gebruiken doordat mensen toevallig bijvoorbeeld een zwarte kat tegenkwamen en vervolgens ongeluk kregen.

Wat brengt geluk:
- een klavertje vier
- een hoefijzer
- lieveheersbeestjes
- op hout afkloppen

Wat zorgt voor ongeluk:
- een paraplu in huis openen
- onder een ladder doorlopen
- een zwarte kat
- zout morsen
- het getal 13 en vrijdag de dertiende

Waar komt die angst voor het getal 13 eigenlijk vandaan? Volgens sommigen zou dit bijgeloof te maken hebben met het Laatste Avondmaal. Toen zaten ze met dertien man aan tafel, Jezus en zijn twaalf apostelen. Dat eindigde niet goed. Bovendien werd Jezus op vrijdag gekruisigd. Er is zelfs een naam voor de angst voor het getal 13: Triskaidekafobie.

Dus op vrijdag de 13e, de combinatie van twee ongelukssymbolen, heb je dubbel zoveel pech. 

Dossier:

Bijgeloof

Laatste wijziging: 16 mei 2018
Dossier Thema: Geestelijk Leven