Biobrandstoffen

HAARLEM - Prijzen bij een tankstation. ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK ROTTERDAM - Staatssercretaris van Geel opent pomp. Argos Oil lanceert donderdag bij een tanksation inRotterdam de biobrandstof Argos E85 fuel op de Nederlandse brandstoffenmarkt. E85 is een biobrandstof bestaande uit voornamelijk bio-ethanol, dat wordt gewonnen uit natuurlijke gewassen zoals graan en suikers. E85 is deeerste volwaardige biobrandstof in Nederland.  ANP PHOTO ROBERT VOS

Energie wordt vooral opgewekt door de verbranding van fossiele grondstoffen: steenkool, aardolie en aardgas. Dit heeft twee nadelen: die grondstoffen raken ooit op en de CO2, die vrijkomt bij de verbranding ervan, is schadelijk voor het milieu.

Daarom wordt er gezocht naar duurzame energie, zoals biobrandstoffen. Die vervuilen de lucht minder en de grondstoffen ervan raken nooit op. Biobrandstof wordt gemaakt van biomassa (plantaardig of dierlijk materiaal). Er zijn drie soorten: biodiesel, biologische benzine en biogas.

Biodiesel wordt gemaakt van grondstoffen waar vet in zit, zoals noten en dierlijk vet. Als er suiker in de grondstoffen zit, zoals in maïs, wordt er biologische benzine van gemaakt. Biogas is het gas dat vrijkomt wanneer planten rotten. Biobrandstoffen hebben ook nadelen. Voor één tank is evenveel graan nodig als een mens in één jaar eet. Er wordt steeds meer graan voor biobrandstof gebruikt. Hierdoor ontstaan tekorten aan graan en stijgen de voedselprijzen.

Dossier:

Biobrandstoffen

Laatste wijziging: 12 oktober 2012
Dossier Thema: Natuur en Milieu

Gerelateerde dossiers