Blaasinstrumenten

epa000243473 US film director and actor Woody Allan plays the clarinet as he performs with the New Orlean Jazz Band at the Tempodrom in Berlin, Germany, Sunday 01 August 2004. EPA/Soeren Stache ROTTERDAM - Vrijdag vindt de eerste dag plaats van het North Sea Jazz festival in Ahoy in Rotterdam. Het is voor de tweede keer dat het festival in Rotterdam wordt georganiseerd. Trompetist Rob van de Wouw. ANP PHOTO ROBERT VOS

De naam blaasinstrument doet vermoeden dat je op het muziekinstrument moet blazen. Niets is minder waar!

Met een blaasinstrument kun je muziek maken door lucht in het instrument te blazen. Als je bijvoorbeeld op een blokfluit blaast, dan komt er geluid uit. Die klank kun je verhogen of verlagen door met je vingers bepaalde gaatjes te bedekken. Dat noemt men vingergrepen.

Er zijn 3 soorten blaasinstrumenten: houten, koperen en klavierinstrumenten. Ze zijn dus gemaakt uit hout of koper of hebben een klavier.

Toch is het niet helemaal zo logisch! Een dwarsfluit behoort bijvoorbeeld tot de houten blaasinstrumenten. Ook al wordt het van metaal gemaakt! Dat komt omdat ze vroeger wel uit hout werden gesneden. Op een accordeon of een orgel hoef je helemaal niet te blazen. Toch behoren ook zij tot de blaasinstrumenten. Ze hebben een klavier. Wanneer je op een toets drukt, dan wordt lucht door het instrument geblazen en zo ontstaat er muziek.

Dossier:

Blaasinstrumenten

Laatste wijziging: 7 september 2012
Dossier Thema: Muziek