Bont

AMSTERDAM - Kooplui op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam proberen zich vrijdag warm te houden. Na een koude nacht met temperaturen van min 10 graden kwam de thermometer overdag ook niet boven de nul uit. ANP ROBIN UTRECHT EDERVEEN - Nertsen zitten vrijdag in hun kooi bij onderzoeksbedrijf voor pelsdieren ¿Edelveen¿ in Ederveen. Binnenkort stemt de Tweede Kamer over een wetsvoorstel (van SP en PvdA) dat een einde moet maken aan de nertsenfokkerij in Nederland. De Bont voor Dieren organiseert vrijdag de Nacht van de Nerts, waarmee ze steun vragen voor dit voorstel. ANP PHOTO RICK NEDERSTIGT

Jassen met bontkragen zijn razend populair. Vaak zijn ze gemaakt van echt bont. Maar hoe weet je of bont echt of nep is?

Trek voorzichtig een paar haartjes uit de bontkraag en houd ze bij een vlam. Als ze verschrompelen en stinken zoals je eigen haar, dan is het echt. Maar dit doe je beter niet in de winkel! Je kunt ook voelen. Voelen de haartjes zacht en glad aan, dan is het waarschijnlijk echt. Echt bont bestaat ook uit verschillende soorten haren. Je kunt het het best herkennen aan de pluizige donshaartjes onderin de vacht. Als die er zijn, dan is het bont echt.

Dieren worden speciaal voor hun vacht gefokt. In Nederland zijn er zo'n 200 pelsdierfokkerijen. Het zijn hoofdzakelijk nertsenfokkerijen. Jaarlijks worden hier 5 miljoen nertsen gefokt. Alleen in China en Denemarken worden meer nertsen gefokt. Sommige mensen zijn tegen pelsdierfokkerijen. De regering wil ze binnenkort verbieden.

Dossier:

Bont

Laatste wijziging: 11 oktober 2012
Dossier Thema: Uiterlijk