Brood

AMSTERDAM - Na het sluiten van bakkerij Theeboom, is bakkerij Laromme de enige koosjere bakker in Amsterdam. De bakkerij staat onder officieel rabbinaal toezicht en is leverancier van brood en banket voor de joodse gemeenschap. ANP PHOTO OLAF KRAAK DEN HAAG - Minister Eberhard van der Laan (L) is woensdag op bezoek bij een Marokkaanse bakker op de Stationsweg in Den Haag. De nieuwe minister van Wonen, Wijken en Integratie bracht een bezoek aan de Haagse Stationsbuurt en Rivierenbuurt. ANP PHOTO ED OUDENAARDEN

In veel landen eet men twee keer per dag warm. En soms zelfs drie keer per dag! Nederlanders zijn gewend om twee broodmaaltijden en één warme maaltijd te eten. Dat vinden buitenlanders maar vreemd. Als zij brood eten, combineren zij dat vaak met de warme maaltijd.

Voor Nederlanders is brood dus best belangrijk. Maar waaruit bestaat brood eigenlijk? Brood wordt gemaakt van meel. Meel komt van gemalen graan. Verder voegt de bakker of fabriek er water en toe, zout en nog wat andere stoffen, en vooral gist. Hierdoor gaat het brood rijzen. Door dat rijzen blijft het brood tijdens het bakken luchtig, maar van buiten knapperig.

Veel landen kennen hun eigen soorten brood. Frankrijk is natuurlijk bekend om het stokbrood en croissants. In Engeland eten ze net als in Nederland boterhammen. Maar daar worden de korsten van afgesneden. Die boterhammen worden lekker dik belegd en dan schuin doorgesneden. Dat is dan een sandwich! In landen zoals Marokko en Turkijke worden vaak platte ronde broden gebakken. Die worden vooral met en bij warme gerechten gegeten.

Nederland zelf kent veel soorten brood. Casino, tijgerbrood, vloerbrood, kadetjes, knip, volkoren, wit en nog veel meer. Er zijn wel 200 soorten!

Dossier:

Brood

Laatste wijziging: 10 oktober 2012
Dossier Thema: Eten en Drinken

Gerelateerde dossiers