Cavia's

GEEN CAPTION UTRECHT - Een meisje knuffelt met een cavia. Bezoekers van de Utrechtse Dierendagen in de veemarkthallen kunnen dit weekend genieten van een dierenshow met een oppervlakte van meer dan 12.000 m2. De publiekstrekker van deze editie is de Seramakip, die niet veel groter is dan twee colablikjes. ANP PHOTO ROBIN UTRECHT

Cavia's komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Daar leven ze in de bergen van de Andes. Cavia's worden ook wel Guinese biggetjes genoemd. Maar die naam is helemaal fout.

Want ook al lijken ze met hun ronde lijfje en korte pootjes wel een beetje op biggetjes, het zijn beslist geen varkentjes. Het zijn knaagdieren! Bovendien ligt Guinee helemaal niet in Zuid-Amerika maar in Afrika.

Wilde cavia's zijn grijs of rood van kleur en gladharig. Het zijn uiterst vreedzame beestjes. Ze houden van gezelschap. Het liefst leven ze dicht bij elkaar. Ze eten uitsluitend plantaardig voedsel en ze lopen niemand voor de voeten. Toch hebben deze verlegen biggetjes in de natuur veel vijanden.

Tamme soorten lijken niet meer zo veel op de wilde. De meeste cavia's zijn veelkleurig. Ook zijn er langharige soorten gefokt. Er zijn zelfs cavia's die qua uiterlijk meer op een borstel lijken dan op een dier.

Dossier:

Cavia's

Laatste wijziging: 14 mei 2013
Dossier Thema: Dieren

Gerelateerde dossiers