Circussen

AMSTERDAM - In Carre in Amsterdam vindt vrijdagmiddag de generale repetitie plaats van het Wereldkerstcircus 2007. De act Bingo!, een combinatie van acrobatiek en ballet. ANP PHOTO UNITED PHOTOS ROBIN VAN LONKHUIJSEN AMSTERDAM - Woensdagavond wordt de dress rehearsel van de nieuwe show van Cirque du Soleil, Varekai, gehouden. Op de foto de jongleur act Juggling van Paul Ponce. ANP PHOTO CYNTHIA BOLL

"Hooggeëerd publiek...", dat hoor je vaak als een circusvoorstelling begint. Dan worden de artiesten aangekondigd. Er treden clowns op, acrobaten, en jongleurs. Ook komen er vaak dieren met hun trainers of dompteurs in de piste.

Niet iedereen vindt een fietsende beer of een klappende zeehond leuk om te zien. In sommige circussen treden dan ook geen dieren op. Hier vertonen alleen mensen hun kunsten. Een voorbeeld van zo'n circus is Cirque du Soleil. In heel veel landen treden zij op.

Circussen zoals we ze nu nog kennen ontstonden in Engeland. Philip Astley was ruiter in het Engelse leger. In een piste met een tribune liet hij zien wat hij en zijn paarden konden. Dit was rond het jaar 1770. Voor de afwisseling liet hij ook clowns, en zangers en dansers optreden. Later bouwde hij een speciaal gebouw voor deze voorstellingen. Astley liet zijn voorstelling ook in Parijs zien. Dat was zo'n succes dat heel veel landen met een circus begonnen. In Amerika ontstond rond 1830 het eerste circus in een tent. Hiermee konden de artiesten van de ene plek naar de andere plek reizen. En zo gebeurt het vandaag de dag nog steeds.

Wil je zelf ook circustrucs leren? In sommige steden bestaan daarvoor speciale jeugdcircussen.

Dossier:

Circussen

Laatste wijziging: 10 september 2012
Dossier Thema: Theater en Film