Dassen

epa00690704 Two motherless badger young are seen in the Szeged Game Park in Szeged, 169 kms south of Budapest, Hungary, Wednesday, 12 April 2006. The baby badgers were found by an angler on the banks of the River Danube, after they appararently lost their parents due to the flood of the river last week.  EPA/GYOERGY NEMETH HUNGARY OUT NLD-20031126-MIERLO: De pers bekijkt woensdag tijdens de persdag het nieuwe dierenpark Dierenrijk Europa. In het dertien hectare grote park zullen alleen dieren te zien zijn die in Europa voorkomen. Foto: de dassenlocatie (nog leg)Zie bericht BIN dd heden. ANP FOTO/ROBIN UTRECHT

De das is het grootste roofdier in Nederland dat in het wild voorkomt. Er zijn er niet zoveel meer.

Maar als je er een ziet dan weet je dat er meer in de buurt moeten zijn. De das is namelijk een echt familiedier. Soms wonen ze wel met z'n twintigen in een burcht. Zo'n burcht is een knap staaltje bouwkunst. Het is een huis met verschillende verdiepingen onder de grond. En heel veel uitgangen. Soms wel vijftig. Die komen er natuurlijk niet in een keer. Dassen zijn echte doe-het-zelvers. De burcht krijgt steeds weer nieuwe kamers en uitgangen. Met gras en mos maken de bewoners de kamers behaaglijk. Dassen zijn heel schoon op hun burcht. Eten wordt niet in de burcht bewaard. En poepen in de burcht wordt al helemaal niet gedaan.

Het is jammer dat er niet meer zo vaak nieuwe burchten gebouwd worden. Dassen hebben de gewoonte om eerst de oude burchten weer te bewonen. Na een grote schoonmaak. Want andere beesten die tijdelijk de burcht hebben betrokken maken er in hun ogen een zwijnenstal van!

Dossier:

Dassen

Laatste wijziging: 11 oktober 2012
Dossier Thema: Dieren

Gerelateerde dossiers