Dierproeven

NLD-20050615-NIJMEGEN: Een medewerker van het Centraal Dierenlaboratorium (CDL) in Nijmegen brengt woensdag chips aan bij ratten. De nieuwe reclamecampagne van de stichting Proefdiervrij overschrijdt de grenzen van het betamelijke. Proefdieronderzoekers worden in deze spotjes op radio en televisie neergezet als criminelen en heel enge mannen. Dat is een ernstige diskwalificatie van het vak en daar hebben de onderzoekers zelfs in hun priveleven last van. Dat heeft dr. J. Koopman, directeur van het CDL, gezegd. Het CDL gebruikt jaarlijks 43.000 proefdieren. Het uittesten van nieuwe geneesmiddelen op voornamelijk ratten en apen is in Nederland wettelijk verplicht. Koopman, die zelf dierenarts is, stelt: Als we geen dierproeven zouden kunnen doen, kwamen er nooit nieuwe medicijnen tegen bijvoorbeeld kanker, Alzheimer of reuma op de markt. Natuurlijk doen proefdieronderzoekers dieren iets aan, maar dat dient een groter doel dan dierenleed. En wij werken uiterst zorgvuldig en zo diervriendelijk mogelijk. Het CDL, een van de oudste en grootste proefdierenlaboratoria van Nederland, viert woensdag het 30-jarig bestaan met een symposium. De campagne van Proefdiervrij bleek een belangrijk onderwerp van gesprek. ANP FOTO/RICK NEDERSTIGT NLD-20050615-NIJMEGEN: Een konijn in een van de hokken van het Centraal Dierenlaboratorium (CDL) in Nijmegen. De nieuwe reclamecampagne van de stichting Proefdiervrij overschrijdt de grenzen van het betamelijke. Proefdieronderzoekers worden in deze spotjes op radio en televisie neergezet als criminelen en heel enge mannen. Dat is een ernstige diskwalificatie van het vak en daar hebben de onderzoekers zelfs in hun priveleven last van. Dat heeft dr. J. Koopman, directeur van het CDL, gezegd. Het CDL gebruikt jaarlijks 4 3.000 proefdieren. Het uittesten van nieuwe geneesmiddelen op voornamelijk ratten en apen is in Nederland w ettelijk verplicht. Koopman, die zelf dierenarts is, stelt: Als we geen dierproeven zouden kunnen doen, k wamen er nooit nieuwe medicijnen tegen bijvoorbeeld kanker, Alzheimer of reuma op de markt. Natuurlijk doen p roefdieronderzoekers dieren iets aan, maar dat dient een groter doel dan dierenleed. En wij werken uiterst z orgvuldig en zo diervriendelijk mogelijk. Het CDL, een van de oudste en grootste proefdierenlaboratoria van N ederland, viert woensdag het 30-jarig bestaan met een symposium. De campagne van Proefdiervrij bleek een b elangrijk onderwerp van gesprek. ANP FOTO/RICK NEDERSTIGT

Er is veel discussie over dierproeven. Wat vind jij? Mogen dieren gebruikt worden om bijvoorbeeld nieuwe geneesmiddelen op te testen?

Een dierproef (of vivisectie) is een wetenschappelijke proef waarbij levende dieren gebruikt worden. Wetenschappers gebruiken dieren, omdat het testen op mensen nog te gevaarlijk is. Daarvoor moet het medicijn veilig genoeg zijn. In Nederland worden jaarlijks bijna 600.000 proefdieren gebruikt. Bijna 70% van alle proefdieren zijn ratten (21%) en muizen (48%).

Tegenstanders van dierproeven stellen dat er genoeg alternatieven zijn. Sommige testen kunnen bijvoorbeeld uitgevoerd worden op menselijke cellen, slachtafval of computersimulaties.
Voorstanders van dierproeven vinden dat deze alternatieve proeven niet voldoende informatie geven. Als je bijvoorbeeld een proef uitvoert op slachtafval, kun je niet uittesten hoe een levend wezen op de medicijnen reageert.

Jaarlijks wordt op 24 april Wereldproefdierendag georganiseerd. Op deze dag worden wereldwijd alle proefdieren herdacht.

Vanaf 11 maart 2013 mogen er in de Europese Unie geen cosmeticaproducten meer worden verkocht die op dieren zijn getest.

Dossier:

Dierproeven

Laatste wijziging: 30 april 2018
Dossier Thema: Dieren

Gerelateerde dossiers