Elektriciteit

ROTTERDAM: Gescheiden (scheeps)afval, waaronder batterijen , bij afvalverwerker Bek en Verburg. ANP PHOTO KOEN SUYK LELYSTAD - Electriciteitsmasten. ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK

Elektriciteit is heel belangrijk. Veel apparaten hebben stroom nodig om te kunnen werken. Denk maar aan je computer, televisie, koelkast, licht,...

Energie

In de meeste elektriciteitscentrales wordt elektriciteit opgewekt door het verbranden van fossiele brandstoffen. Dat zijn steenkool, aardgas of aardolie. Bij het verbranden komt warmte vrij. Deze warmte zet water om in stoom. Die stoom zet een turbine in beweging, die in verbinding staat met een generator. Deze generator kan beweging omzetten in elektriciteit.

Het verbranden van fossiele brandstoffen is slecht voor het milieu, omdat er broeikasgassen ontstaan. Bovendien raken ze ooit op.

Kernenergie

In kerncentrales zorgen kernreacties voor de warmte. Behalve warmte, komt ook radioactieve straling vrij. Dat is erg schadelijk. Het duurt vele duizenden jaren voordat al het radioactieve afval afgebroken is.

Duurzame energie

Er zijn ook elektriciteitscentrales die geen schade bezorgen aan het milieu. Deze duurzame centrales zetten de beweging van de wind of de stroming in het water om in elektriciteit.

Dossier:

Elektriciteit

Laatste wijziging: 26 februari 2015
Dossier Thema: Natuur en Milieu

Gerelateerde dossiers