Energie

Winning schaliegas, proces. Proefboringen bij Boxtel. Gas, aardgas, schalie, leisteen. FORMAAT: 100 x 104 mm. ANP INFOGRAPHICS, 18-05-2011, 15:45 SCHOONEBEEK - De warmtekrachtcentrale aan de Beekweg in Schoonebeek. De centrale wordt gezien als het kloppend hart van de hernieuwde oliewinning in Schoonebeek. In 1996 kwam een eind aan de oliewinning in Schoonebeek, omdat de ja-knikkers de olie niet meer naar boven konden krijgen. Met behulp van nieuwe technieken wordt de stroperige olie nu dunner gemaakt, zodat het makkelijer is om het op te pompen. De NAM verwacht dit najaar te starten met het oppompen van olie. Naar verwachting kan de komende 25 jaar weer olie worden gewonnen uit het Schoonebeekveld. foto: Ja-knikkers omgeving Schoonebeek.ANP  XTRA LEX VAN LIESHOUT

Energie kan op verschillende manieren worden opgewekt. De meeste energie wordt uit fossiele brandstoffen - steenkool, aardolie en aardgas - gehaald. 

Steenkool is ontstaan uit planten die miljoenen jaren zijn gestorven. Deze plantenresten werden samengedrukt door lagen zand en klei. Daardoor veranderden de plantenresten in steenkool. Aardolie ontstond op dezelfde manier. Alleen werden er geen planten samengedrukt, maar plankton (kleine zeediertjes). Bij het samendrukken van plankton of planten, kwam gas vrij. Dat is aardgas. Nederland heeft het grootste aardgasveld ter wereld: onder de grond bij Slochteren (Groningen).

Er kleven veel nadelen aan fossiele brandstoffen. Mensen kunnen geen steenkool, aardolie en aardgas maken omdat het miljoenen jaren duurt. Fossiele brandstoffen kunnen dus ooit opraken. Bovendien zijn ze schadelijk voor het milieu. Wanneer je steenkool, aardolie of aardgas verbrandt, komen er stoffen vrij. In die stoffen zitten broeikasgassen, zoals CO2. Die gassen blijven hangen rond de aarde, waardoor de warmte niet kan ontsnappen en de aarde steeds meer opwarmt. Dat heet het broeikaseffect.

Daarom zijn we op zoek naar andere vormen van energie, zoals kernenergie of duurzame energie. 

Dossier:

Energie

Laatste wijziging: 10 april 2015
Dossier Thema: Natuur en Milieu