Forensisch onderzoek

GEEN CAPTION GEEN CAPTION

Forensisch onderzoek is het onderzoek dat een speciaal team van de politie doet op een plaats waar een misdrijf is gepleegd. Dat hoeft niet per se een moord te zijn, maar kan ook bijvoorbeeld een inbraak zijn. Ze zijn op zoek naar bewijsmateriaal.

Je kent de beelden misschien wel van tv-series als CSI of Bones. Mannen en vrouwen in witte pakken verzamelen bewijsmateriaal op een plaats delict. Dat is de plek van een misdrijf. Dat doen ze onder andere met kwastjes, zakjes en speciaal licht. Ze gaan op zoek naar vingerafdrukken, bloedsporen, haar, vezels en ander materiaal.

Ze verzamelen deze sporen om de dader(s) op te kunnen sporen. Elk spoor is een puzzelstukje. Een heleboel puzzelstukjes bij elkaar kan leiden naar de dader.

Een belangrijk onderdeel is DNA-onderzoek. DNA bepaalt hoe je eruit ziet, zoals de kleur van je haar en ogen. Uit gevonden sporen kan DNA gehaald worden. Dat kan dan weer leiden naar de dader.

Forensisch onderzoek is door de vele tv-series heel populair geworden. Maar het beeld dat in de series geschetst wordt, komt niet goed overeenkomt met de werkelijkheid. Veel onderzoek wordt in een laboratorium gedaan en duurt veel langer. Ook de technische hoogstandjes in de series zijn vaak ook niet echt reëel.

Dossier:

Forensisch onderzoek

Laatste wijziging: 24 augustus 2018
Dossier Thema: Bedrijf en Beroep

Gerelateerde dossiers