Heksen

NLD-19770531-OUDEWATER: De Heksenwaag in Oudewater. Heksen uit heel Europa werden hier naar toe gebracht om hun onschuld te bewijzen na een weegproef door het stadsbestuur. Tegenwoordig is de Heksenwaag een museum. ANPFOTO RUUD HOFF. FOEKSIA DE MINI HEKS - SETBEZOEK Vandaag vinden op de Lage Vuursche opnamen plaats voor de speelfilm  Foeksia de Miniheks .Annet Malherbe als MinuulANP KIPPA MARCEL HEMELRIJK

Als je aan heksen denkt, denk je al snel aan oude vrouwen met grote pukkels die op een bezemsteel rondvliegen. Maar dat beeld klopt niet altijd! Er zijn ook 'moderne heksen'.

Ze noemen zichzelf wicca's. Ze voelen zich sterk verbonden met de natuur en vereren vaak een moedergodin. Tegenwoordig zijn heksen behoorlijk populair.

Dat was in vroegere tijden wel anders. Toen waren mensen bang voor heksen. Ze geloofden echt dat heksen mensen konden betoveren. Hekserij was daarom strafbaar. Regelmatig werden oude vrouwtjes opgepakt en beschuldigd van hekserij. Er waren allerlei manieren om te bewijzen dat iemand een heks was. Bijvoorbeeld met de waterproef: Als ze bleef drijven, was ze een heks en werd ze gedood. Of de vrouw werd gewogen. Als ze te weinig woog, dan kon ze op een bezem vliegen en was ze dus een heks.

Dossier:

Heksen

Laatste wijziging: 7 september 2012
Dossier Thema: Sprookjes En Volksverhalen

Gerelateerde dossiers