Herfst

Soms schijnt nog heerlijk het zonnetje buiten, maar de herfst is toch echt begonnen. De temperatuur daalt en overal verschijnen spinnen en paddenstoelen. Steeds meer bladeren verkleuren, om daarna van de bomen te vallen.

Elk jaar telt vier seizoenen: lente, zomer, herfst en winter. Bij ons begint de herfst officieel op 21 september, wanneer dag en nacht even lang duren, en duurt tot 21 december.

Wat het meest opvalt aan de herfst is het vallen van de bladeren. De zon wordt steeds minder sterk. Veel mensen denken dat dit komt omdat de aarde dan verder van de zon staat, maar dat is niet waar! Het komt omdat de aarde schuin staat. Daardoor komt er niet altijd evenveel zon op de aarde. In de winter is het deel van de aarde waar wij leven verder weg van de zon dan in de zomer.
Naarmate de winter dichterbij komt, wordt het zonlicht dus steeds minder sterk. Daarom krijgen de bomen niet genoeg zonlicht meer en laten ze hun bladeren vallen. Zo hoeven ze minder energie te verbruiken en komen ze de winter door.

Begint de herfst echt op 21 september?

De herfst begint niet altijd precies op 21 september. Dit jaar was dat eigenlijk zelfs pas op 22 september. Pas dan stond de zon precies boven de evenaar en was de dag echt net zo lang als de nacht.
Het is ook niet overal herfst in september. Aan de andere kant van de wereld begint de herfst in maart!

Onder de aandacht

Dossiers over dit onderwerp