Herten

NLD-20040326-OTTERLOO: Herten vluchten het bos in bij het naderen van de deelnemers aan een wildsafari dwars door het Nationale Park de Hoge Veluwe. ANPFOTO KOEN SUYK

September is de maand waarin de mannetjesherten om vrouwtjes vechten. Het hele jaar door trekken mannetjes in groepen (roedels) met elkaar op. In het najaar komt daar een eind aan. Dan kunnen ze elkaar niet meer uitstaan.

Om andere mannetjes op afstand te houden burlen ze dat het een lieve lust is. Maar soms is angstaanjagende geluiden maken niet genoeg, dan moet er wat meer gebeuren om rivalen weg te jagen. Mannetjesherten gebruiken daarvoor hun gewei. Op de Veluwe kun je dan prachtige spektakels zien van mannetjes die elkaar in de geweien vliegen. Want per roedel vrouwtjesherten is er maar plaats voor een mannetjeshert.

Na de bronsttijd gaat alles weer zijn gewone gangetje. De mannetjesherten verlaten de hindes en zoeken elkaar weer op in hun roedel. De vrouwtjes en hun jongen blijven bij elkaar. Totdat het volgend jaar de bronsttijd weer begint.

Dossier:

Herten

Laatste wijziging: 11 oktober 2012
Dossier Thema: Dieren