Hoofdluis

HAARLEM - Luizenzakken aan de kapstok van een basisschool. De kinderen moeten hier hun jasses in doen tijdens de les. Dit ter voorkoming van de verspreiding van hoofdluis. ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK DEN HAAG/20001011 - De haren van dit meisje worden woensdag gecontroleerd op haarluizen en neten. De GGD Den Haag heeft woensdag 11 oktober uitgeroepen tot Nationale Luizendag. In het Atrium van het stadhuis in Den Haag kon men zich laten kammen en informeren over luizen en neten. ANP Foto - TOUSSAINT KLUITERS

Van de 100 schoolkinderen in Nederland hebben er 27 wel eens last gehad van hoofdluis. Niet omdat zij zich niet goed verzorgen en viespeuken zijn. Al voelt het wel vies om luizen in je haar te hebben.

Luizen zijn niet zo kieskeurig, maar geven de voorkeur aan schone en lange haren. Ze vormen een plaag op scholen. Daar kunnen ze zich meestal ongestoord verspreiden en voortplanten.

Heb je eenmaal luizen dan kost het steeds meer moeite ervan af te komen. Er zijn veel middeltjes te koop maar die werken niet allemaal even goed en de luis kan er bovendien steeds beter tegen. Daarom is blijven kammen eigenlijk net zo belangrijk.

Luizendag

Woensdag 7 maart is het landelijke luizendag. Of eigenlijk anti-luizendag want we willen er natuurlijk juist vanaf.

Dossier:

Hoofdluis

Laatste wijziging: 21 februari 2018
Dossier Thema: Lichaam en Gezondheid

Gerelateerde dossiers