Hoogbegaafdheid

NLD-20040214-LELYSTAD: De 10-jarige Koen uit Venray is ¦ready for take-off¬ zaterdagmiddag op Flight Centre Lelystad. Ongeveer tien hoogbegaafde kinderen sluiten zaterdag in Lelystad een speciale vliegcursus af van de Stichting Facta. De jongste deelnemer is tien jaar. De stichting, die zich sterk maakt voor hoogbegaafden, heeft de vliegcursus bedacht om de zeer intelligente kinderen een extra uitdaging te bieden. De jeugdige cursisten hebben bij de Nationale Luchtvaartschool (NLS) uit Amsterdam hun al theorie gehaald. ANP FOTO/OLAF KRAAK LEIDEN - Hoogbegaafde kinderen spelen woensdag 'Kamelenrace', een spel gemaakt door een van hen, tijdens de opening van de tentoonstelling 'Mijn Eigen Spel' in het atrium van het Stadhuis in Leiden. Op de tentoonstelling zijn boordspellen te zien die gemaakt zijn door hoogbegaafde kinderen uit het basisonderwijs. ANP PHOTO JOEL VAN HOUDT

Sommige kinderen kunnen goed leren, andere wat minder. En er zijn er ook, voor wie leren super-moeilijk is. En anderen die hoogbegaafd zijn. 

Als je hoogbegaafd bent, heb je een Intelligentie Quotiënt (IQ) van 130 of hoger. Je IQ zegt iets over je intelligentie. Hoe hoger je IQ, hoe intelligenter je bent. Het gemiddelde IQ is 100. Hoogbegaafden zitten daar dus ver boven. Maar met een hoog IQ ben je nog niet automatisch hoogbegaafd. Je moet ook creatief zijn en veel doorzettingsvermogen hebben. Zijn die drie kenmerken duidelijk aanwezig? Pas dan kun je spreken van hoogbegaafdheid.

Dossier:

Hoogbegaafdheid

Laatste wijziging: 11 oktober 2012
Dossier Thema: Opvoeding en Onderwijs

Gerelateerde dossiers