India

AGRA - De Taj Mahal in Agra. Het wereldberoemde witmarmeren grafmonument van de Indiase heerser Shah Jahan uit de zeventiende eeuw. ANP PHOTO JUAN VRIJDAG epa00904748 A Hindu women devotee dries her clothes after taking a dip at Sangam the confluence of the Ganges Yamuna and Saraswati River during Ardha Kumbah festival 2007, in Allahabad, Uttar Pradesh on Wednesday, 17 January 2007. Hindus believe that a dip at the confluence of the Ganges Yamuna and Saraswati rivers on this occasion will wash away their sins.  EPA/MONEY SHARMA

Eén van de boeiendste landen ter wereld is ongetwijfeld India. De meer dan 1 miljard bewoners die India telt, bestaat uit de honderden afzonderlijke volken, elk met een eigen taal, gewoontes en godsdienst. Dit maakt India tot een land vol kleur en dynamiek.

India ligt in Zuid-Azië. De hoofdstad is New Delhi. Honderden jaren was het land een Britse kolonie, maar in 1947 werd het onafhankelijk. Mahatma Ghandi was één van de belangrijkste leiders in de strijd om India onafhankelijk te maken. Hij deed dit op een geweldloze manier.

In India is er een kastenstelsel. Iedereen behoort tot een bepaalde groep, een kaste. Als je tot een bepaalde kaste hoort, dan kun je bepaalde dingen wel of niet doen. Er zijn 4 grote groepen:
- de priesterlijke klasse (Brahmanen),
- de strijders en heersers (Kshatriya's),
- de landbouwers en handelaars (Vayshia's) en
- de dienaren en arbeiders (Shudra's).
Je hebt ook een groep kastelozen (Dalits) of onaanraakbaren. Zij doen het vuile werk en mogen niet door anderen aangeraakt worden.
Tot welke kaste je behoort, is erfelijk en kan niet veranderen. Officieel is het kastenstelsel sinds 1949 verboden. Maar in de praktijk bestaat het systeem nog steeds.

Dossier:

India

Laatste wijziging: 23 september 2016
Dossier Thema: Landen en Volken

Gerelateerde dossiers