Kanker

ROTTERDAM - Een radioloog bekijkt digitale rontgenfoto's in de onderzoeksunit van de Stichting Bevolkingsonderzoek Borstkanker in Rotterdam. ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK **ATTENTIE REDACTIES: BEELDEN ALLEEN TE GEBRUIKEN RONDOM HET THEMA BORSTKANKER** ROTTERDAM - Pink Ribbon tijdschrift. Een vrouw laat een mammografie maken van haar borsten in de onderzoeksunit van de Stichting Bevolkingsonderzoek Borstkanker in Rotterdam. ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK

Wereldwijd neemt de ziekte kanker nog steeds toe. In België en Nederland krijgt 1 op de 3 mensen kanker. Maar lang niet iedereen overlijdt er aan.

Bij kanker is de celdeling ergens in je lichaam op hol geslagen. Het begin met een zieke cel die zichzelf in twee cellen deelt. Daarna in vier, acht, zestien,... cellen. Dit kan overal in je lichaam gebeuren en heeft verschillende oorzaken. De zieke cellen delen zich zo snel dat er al snel een opeenhoping van cellen ontstaat. Die opeenhoping noem je een gezwel of een tumor. Een gezwel kan goedaardig of kwaadaardig zijn. Als het kwaadaardig is, dan heb je kanker.

Er zijn meer dan 100 verschillende soorten kanker. Denk maar aan borstkanker, longkanker of leukemie. In België en Nederland wordt er jaarlijks bij meer dan 60.000 mensen kanker ontdekt.

Kanker kan op drie manieren worden behandeld: met een operatie, met bestraling of met medicijnkuren. Bij een operatie wordt de tumor uit je lichaam gesneden. Soms worden kankercellen ook bestraald met radioactieve stralen of behandeld met medicijnen of chemotherapie. De stralen en de medicijnen doden die kankercellen.

Op 4 februari is het Wereldkankerdag. In 2017 is het thema: partners, ouders, kinderen, familie, vrienden, kennissen of buren die zorgen voor iemand met kanker. Ook op hún leven heeft de ziekte enorme invloed. In oktober wordt stilgestaan bij borstkanker.

Dossier:

Kanker

Laatste wijziging: 3 februari 2017
Dossier Thema: Lichaam en Gezondheid

Gerelateerde dossiers