Kernwapens

20001001 - VOLKEL: Vredesactivisten demonstreren zondag bij de vliegbasis Volkel. Volgens hen liggen op dat militaire terrein Amerikaanse kernwapens opgeslagen. ANP Foto - Raymond Rutting NLD-20040806-EINDHOVEN: De bekende activiste Mariette Moors (R) hangt vrijdag een spandoek op boven de A2 bij Eindhoven. Het is precies 59 jaar geleden dat de Amerikanen een atoombom gooiden op de Japanse stad Hiroshima. ANP FOTO/JASPER JUINEN

Kernwapens zijn de meest gevaarlijke wapens die er bestaan. Bijna iedereen is zich bewust van de gevaren van hun allesvernietigende kracht. 

Tot nu toe hebben alleen de Verenigde Staten gebruik gemaakt van kernwapens. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, in 1945, werden de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki getroffen door Amerikaanse atoombommen.

De Verenigde Staten, de Sovjet-Unie, Groot-Brittannië, China en Frankrijk hebben in 1968 het zgn. non-proliferatieverdrag ondertekend. Hierin werd bepaald dat alleen deze vijf landen kernwapens mogen bezitten en dat verdere verspreiding bestreden moet worden. Dit laatste doel is niet gehaald: steeds meer landen, b.v. India en Israël, hebben kernwapens ontwikkeld of zijn er in het geheim mee bezig. Landen met een anti-westerse politiek zoals Noord-Korea en Iran worden hier nu ook van verdacht. Als dit waar is dan kan dit in de toekomst leiden tot meer politieke instabiliteit in de wereld.

Dossier:

Kernwapens

Laatste wijziging: 11 oktober 2012
Dossier Thema: Mens en Maatschappij

Gerelateerde dossiers