Kinderrechten

DEN HAAG - Minister Verhagen opent woensdag in de Grote Kerk in Den Haag de fototentoonstelling 'Opgroeien zonder Kinderarbeid'. De minister speelde samen met de kinderen een computergame en voegde als eerste een portretfoto van zichzelf toe aan de tentoonstelling. ANP PHOTO EVERT-JAN DANIELS Omdat Bangladesh in 's werelds grootste delta ligt zijn er niet voldoende grondstoffen, zoals stenen en grind, om beton te maken. Bij een toenemende  bevolking stijgt de vraag naar beton en bakstenen. Het breken en kloppen van bakstenen tot gravel wordt naast machinaal veelal met de hand gedaan. Het zijn vooral vrouwen (moeders) en kinderen uit het zuiden van Bangladesh die voor een schamel loontje dit uitputtende werk dag in- dag uit in de snikhete zon doen. Voor veel kinderen behoort naar school gaan niet tot de mogelijkheden. Behorend bij persbericht Terre des Hommes over concument wil keurmerk tegen kinderarbeid. Bij deze foto hoort een APS persbericht. ANP PHOTO PERSSUPPORT Foto en bijschrift vallen buiten de redactionele verantwoordelijkheid van de Algemene Nieuwsdienst van het ANP. Foto is vrij van rechten en mag alleen redactioneel gebruikt worden in de context van het geleverde bijschrift.

Kinderen hebben rechten. Kinderen weten dat wel, maar volwassenen lijken dat nog wel eens te vergeten. Daarom is door de Verenigde Naties een wet gemaakt waarin de rechten van het kind staan.

Deze wet geldt voor alle kinderen, waar ze ook wonen op de aardbol. Alle kinderen hebben recht op een goede start in hun leven: een goede gezondheid, onderwijs en de kans om op te groeien in een veilige omgeving.

Het lijkt alsof deze dingen vanzelfsprekend zijn maar dat geldt lang niet voor ieder kind. Ontelbare kinderen groeien op in een land waar honger, oorlog en armoede is. Elk jaar sterven bijna 11 miljoen kinderen. Dat zou niet zo moeten zijn.

Volwassenen hebben de plicht er voor te zorgen dat de rechten van kinderen uitgevoerd kunnen worden.

Dossier:

Kinderrechten

Laatste wijziging: 20 oktober 2015
Dossier Thema: Mens en Maatschappij

Gerelateerde dossiers