Knaagdieren

Heb jij een cavia of een hamster als huisdier? Of misschien heb je wel een chinchilla of gerbil? Wist je dat dit knaagdieren zijn? Net zoals bevers, muizen en ratten.
En konijnen dan? Die dan weer niet!

Knaagdieren komen op bijna alle continenten voor! Alleen op Antarctica leven geen knaagdieren. Er zijn veel soorten knaagdieren. Sommige soorten leven in woestijnen, anderen onder de grond, in bomen of zelfs in zoet water. Bijna 40 procent van alle zoogdieren behoort tot de familie van de knaagdieren.

Knaagdieren hebben een bijzonder gebit. Ze hebben vier grote snijtanden (twee boven en twee onder). Hun tanden blijven hun hele leven door groeien. Daarom zie je de diertjes de hele tijd knagen. Zo slijpen ze hun tanden af en blijven ze scherp.

Over het algemeen zijn knaagdieren klein. Denk maar aan je cavia of hamster. Het grootste knaagdier is de Capibara uit Zuid-Amerika. Die kan wel makkelijk meer dan 40 kilo wegen!

De meeste knaagdieren zijn planteneters. Bijna alle knaagdieren leven in de schemering of in de nacht. Ze leven alleen of in groepen. Soorten die in koude gebieden leven, houden vaak een winterslaap. Andere soorten, zoals eekhoorns, leggen een voedselvoorraad aan, zodat ze in de winter voldoende te eten hebben.

Wist je trouwens dat konijnen en hazen geen knaagdieren zijn? Ze behoren tot de familie van de haasachtigen, al zijn ze wel nauw verwant aan de knaagdieren. Ook spitsmuizen zijn geen knaagdieren! Zij behoren tot de familie van de insecteneters.

Onder de aandacht

Dossiers over dit onderwerp