Koala's

epa01633811 Picture made available 13 February 2009 of Cheyenne Tree (L) with a koala saved from the bushfires in Gippsland, which is being cared for at the Southern Ash Wildlife Centre in Rawson, south east of Melbourne, 11 February 2009. Experts say more than a million native animals may have perished in Victoria's fire inferno that ravaged the state on February 7, killing 181 people.  EPA/ANDREW BROWNBILL AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT epa01500999 A baby Koala clings to it's mothers in the Koala enclosure at Dreamworld on the Gold Coast, Australia 26 September 2008, on Australian national Save the Koala Day, a day dedicated to educate about the dwindling numbers of the animal in the wild.  EPA/DAVE HUNT

De koala wordt ook wel 'koalabeer' genoemd. Maar de koala is helemaal geen beer, maar een buideldier dat leeft in Australië.

Als een baby koala wordt geboren is hij eigenlijk nog niet 'af'. Hij is zo klein dat hij makkelijk in een pillendoosje zou passen. Verder is het diertje naakt en blind. Het gaat daarom snel op zoek naar de melk en warme buidel van moeder koala. In die buidel blijft de koalababy wel een half jaar om verder te groeien. Later staan er blaadjes van de eucalyptusboom op het menu. Want dat is bijna het enige wat koala's eten. In die blaadjes zitten niet veel voedingsstoffen. Daarom hebben koala's niet veel energie. Een groot deel van de dag liggen ze dan ook te slapen. Dan kunnen de eucalyptusblaadjes meteen goed verteerd worden. Omdat koala's of eten of slapen, kunnen ze niet lang op zoek gaan naar een vrouwtje. Koala's leven daarom in groepje bij elkaar. En tegenwoordig leven ze vaak in beschermde gebieden. Want Australië wil zijn nationale knuffeldier niet graag kwijtraken.

Dossier:

Koala's

Laatste wijziging: 11 oktober 2012
Dossier Thema: Dieren

Gerelateerde dossiers