Liefde

DEN HAAG - ILLUSTRATIE - Een Rubiks kubus met I LOVE YOU voor Valentijnsdag. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT DEN HAAG - ILLUSTRATIE - De letters LOVE  voor Valentijnsdag. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

Je krijgt geen hap meer door je keel en je denkt alleen maar aan die ene persoon. Je voelt vlinders in je buik en je zit zwijmelend uit het raam te staren. Je bent verliefd! Maar wat is het eigenlijk?

Verliefd zijn gebeurt niet alleen in je gedachten, maar ook in je lijf! Er worden bepaalde hormonen in je lichaam aangemaakt. Hormonen zijn stofjes die bepaalde signalen aan lichaamsdelen doorgeven, zodat ze een taak uitvoeren. De belangrijkste 'liefdeshormonen' zijn dopamine en serotonine. Dopamine zorgt ervoor dat je meer positieve gevoelens hebt. Serotonine zorgt er dan weer voor dat je voortdurend aan elkaar denkt.

Na gemiddeld 17 maanden stabiliseert de productie van die 'liefdeshormonen'. In de plaats daarvan maakt je lichaam het hormoon oxytocine aan, dat zorgt voor het gevoel van verbondenheid.

Het komt ook voor dat verliefdheid overgaat. Of dat diegene op wie je verliefd is, niet (meer) verliefd is op jou. Dan kun je je erg rot voelen. Dit heet liefdesverdriet.

Dossier:

Liefde

Laatste wijziging: 28 februari 2018
Dossier Thema: Geestelijk Leven

Gerelateerde dossiers