Luchtvaart

Een klassiek vliegtuig op de landingsbaan.

De luchtvaart is alles wat te maken heeft met vliegtuigen en helikopters. Het vliegen van en naar bestemmingen, maar ook de productie en onderhoud van vliegtuigen en helikopters.

Het gaat al jarenlang niet goed met de luchtvaart. Direct na 9/11 stortte de markt compleet in omdat mensen niet meer durfden te vliegen. Daarna teisterden hoge olieprijzen en een economische crisis de luchtvaart.

Als klap op de vuurpijl kwam half april 2010 het complete vliegverkeer in West-Europa stil te liggen door een gigantische aswolk uit de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull. Het luchtruim werd gesloten en er mocht niet meer gevlogen worden. Hierdoor strandden duizenden reizigers en konden goederen niet worden vervoerd. Het maatschappelijk leven werd ernstig ontregeld.

Vliegrampen

Af en toe gebeuren ook ongelukken met vliegtuigen. 2014 was een rampjaar, met vier grote vliegrampen. De MH370 verdween van de radar, MH17 stortte neer in Oekraïne, MD83 stortte neer in Mali en QZ8501 stortte neer in de Javazee. Ook in 2015 gebeurde weer een grote vliegramp. Een vliegtuig (4U 9525) van Germanwings stortte neer in de Alpen. De copiloot heeft het vliegtuig bewust laten crashen.

Dossier:

Luchtvaart

Laatste wijziging: 31 januari 2018
Dossier Thema: Verkeer en Vervoer

Gerelateerde dossiers