Luchtverkeersleiders

GEEN CAPTION De Minister van Defensie, Jeanine Hennis-Plasschaert, begeleid samen met luchtverkeersleider kapitein Peter Elzinga een Hercules het luchtruim in en geeft toestemming om verder te vliegen, tijdens de in gebruik name van het nieuwe militaire luchtverkeersleidingsysteem Shared Air Traffic Service systeem (SAS). Het huidige systeem wordt vervangen omdat deze het einde van zijn operationele en technische levensduur heeft bereikt. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Het is enorm druk in de lucht. Op een hoogte van drie kilometer ligt een druk gebruikt vliegnet. Piloten kunnen niet, net als de buschauffeur, gewoon maar even invoegen en gas geven. Daar hebben ze de luchtverkeersleiding voor nodig.

Vanaf het opstijgen tot het landen staat de piloot onder controle van luchtverkeersleiders. Vanaf de verkeerstoren houden zij de vliegtuigen in de gaten. Met het blote oog, maar vooral met radio en radar. De vliegtuigen worden via vaste vliegsnelwegen door de lucht geleid. In de buurt van een vliegveld ontstaat daardoor vaak een file in de lucht.

Piloten vinden dat maar ouderwets. Tegenwoordig kunnen zij met een speciale zender en ontvanger namelijk zelf zien wat er om hen een gebeurd. Daarmee kunnen ze kriskras door het luchtruim vliegen en hebben ze de verkeerstoren niet meer nodig.

Dossier:

Luchtverkeersleiders

Laatste wijziging: 3 september 2015
Dossier Thema: Bedrijf en Beroep

Gerelateerde dossiers