Maya's
Het vergaan van de wereld op 21 december 2012 baseren zij op de vondst van een Mayakalender. Die kalender stopt op 21 december. Wetenschappers hebben de kalender bestudeerd en ontcijferd.
Zij ontdekten dat de kalender inderdaad stopt, maar ook wordt opgevolgd door een nieuwe telling. Die gaat nog duizenden jaren door.
De Maya’s, een indianenvolk, leefden tussen 2000 voor Christus en 1550 na Christus in Midden-Amerika, met name in Mexico en Guatemala. Na het jaar 900 waren oorlogen en langdurige droogte er de oorzaak van dat deze cultuur langzaam verdween. Rond 1520, met de komst en de overheersing van de Spanjaarden raakte de Mayacultuur langzaamaan in verval. Tussen 1960 en 1996 werden door burgeroorlogen nog eens zo’n 160.000 Maya’s vermoord. In Mexico, Guatemala, Honduras, Belize en El Salvador, allemaal landen in Midden-Amerika leven nu nog ongeveer 7 tot 8 miljoen Maya’s.
De Maya’s waren een hoog ontwikkeld volk, goede wiskundigen en ze hebben enorme tempelcomplexen gebouwd. Zij hadden als een van de eerste culturen een eigen schrift en hielden de tijd bij met een kalendersysteem. Op een gevonden stenen monument met hiërogliefen komt de datum 21 december 2012 voor. Omgerekend dan, want wat bij ons 2012 is, is bij de Maya’s het jaar 5126. Wetenschappers benadrukken dat de Maya’s zelf nooit het einde van de wereld hebben voorspeld. Zij vieren 21 december het einde van een periode, maar het is ook de datum van een nieuwe telling.
Nog even en we zullen het zeker weten.
Dossier:
Maya's
Laatste wijziging: 28 februari 2013Dossier Thema: Geschiedenis