Nijlpaarden

Twee jonge nijlpaarden oefenen al spelenderwijs een aantal vechttechnieken. De gewone nijlpaard is een van de grootste, hoofdzakelijk plantenetende zoogdier.

Nijlpaarden behoren tot de grootste zoogdieren. Ze leven zowel op het land als in het water. Ze komen alleen in Afrika voor.

Je denkt misschien dat het nijlpaard familie is van de paarden, maar dat is niet zo! Ze zijn verwant aan varkens en walvissen.

Het zijn grote, logge beesten op korte poten. Ze hebben een rozige huid en weinig haar. Overdag vind je ze meestal in het water. Zo krijgen ze het niet te warm. Nijlpaarden kunnen zich in water ook gemakkelijker bewegen. Ze kunnen tot wel 15 minuten onder water blijven.
’s Avonds komen de dieren op land om te eten. Ze eten grassen en knollen.

Er zijn twee soorten nijlpaarden: het gewone nijlpaard en het dwergnijlpaard. Het gewone nijlpaard leeft in het zuiden en oosten van Afrika. De vrouwtjes worden 1500kg, de mannetjes zelfs 3200kg. Nijlpaarden leven in kuddes van ongeveer 15 dieren.
Dwergnijlpaarden zien eruit alsof ze jonge nijlpaardjes zijn. Ze wegen rond de 200kg en leven in het westen van Afrika. Dwergnijlpaarden leven alleen.

Nijlpaarden zijn bedreigde dieren. Hun grootste vijand is de mens.

Dossier:

Nijlpaarden

Laatste wijziging: 19 februari 2018
Dossier Thema: Dieren

Gerelateerde dossiers