Ontdekkingsreizigers

DEN HAAG - Het geillustreerde scheepsjournaal met daarop Tongalezen, van ontdekkingsreiziger Abel Tasman. Het scheepsjournaal van Tasman uit 1642/43 over zijn reis naar Tasmanie en Nieuw-Zeeland is ter gelegenheid van 400 jaar betrekkingen tussen Nederland en Australie te zien in het Nationaal Archief in Den Haag. ANP PHOTO ED OUDENAARDEN NLD-20041107-UTRECHT: In het Centraal Museum in Utrecht is van 7 november tot en met 10 april 2005 de tentoonstelling Vikingen! te zien. De tentoonstelling geeft een beeld van het spannende leven van de Vikingen die rond het jaar 800 met hun boten Europa onveilig maakten. ANP FOTO/TOUSSAINT KLUITERS

Tegenwoordig weten we precies hoe de wereld er uit ziet. Maar in vorige eeuwen was dat nog niet bekend. Ontdekkingsreizigers reisden toen over land of zee om voor hun nieuwe (vaar)routes en gebieden te ontdekken.

Zij deden dat vaak in opdracht van een handelsmaatschappij die goederen uit andere landen wilde verhandelen. Omdat men wist dat er in Azië veel handelswaar te koop was, probeerden zeelieden via verschillende vaarwegen dit gebied te bereiken. Willem Barentz probeerde het in 1596 via de noordelijke route. Maar het schip raakte bij het eiland Nova Zembla vast in het ijs. Een lange overwintering volgde. Van de bemanning stierf een groot deel, waaronder ook Willem Barentz zelf.

Italiaan Christophorus Columbus gooide het over een andere boeg. Hij zeilde naar het westen om Azië te bereiken. In 1492 ontdekte hij inderdaad wat eilanden. Er vast van overtuigd dat hij Indië had ontdekt, noemde hij deze eilanden West-Indië. De bewoners noemde hij Indianen en die heten nog steeds zo. We weten sinds Amerigo Vespucci dat Columbus niet Indië, maar een ander land had ontdekt. Dat land werd later Amerika genoemd, naar Amerigo Vespucci. Zo zijn er vanaf de oudheid tot in de twintigste eeuw landen en gebieden ontdekt. In 1986 is in Namibië nog het grootste onderaards meer ter wereld ontdekt. En wat dacht je van de eerste mensen op de maan in 1969?

Dossier:

Ontdekkingsreizigers

Laatste wijziging: 18 juli 2014
Dossier Thema: Geschiedenis

Gerelateerde dossiers