Orkesten

DEN HAAG - Het Schweizer Armeespiel, het centrale orkest van het Zwitserse leger, speelt dinsdag op het Plein in Den Haag militaire liederen. Het muziekkorps met 60 leden, gekleed in de Zwitserse kleuren rood en wit, treedt samen op met traditionele tamboers. Het muziekkorps treedt op in het kader van de Nationale Taptoe, die vanaf woensdag in Ahoy in Rotterdam wordt gehouden. ANP PHOTO ROBERT VOS DEN HAAG 28.08.2000. Jaap van Zweden dirigeert maandag het Residentie Orkest tijdens een repetitie. Van Zweden begint officieel op 1 september als chef-dirigent van het Haagse orkest met een gala-concert, dat zal worden bijgewoond door Koningin Beatrix en Prins Claus. ANP Foto Ed Oudenaarden

Een orkest is een groep mensen die samen muziek maakt of musiceert. Er zijn verschillende soorten orkesten. De meeste orkesten bestaan uit verschillende soorten instrumenten.

Het bekendste soort orkest is het symfonieorkest. Dat bestaat uit vier groepen instrumenten: de strijkers, de houtblazers, de koperblazers en het slagwerk. Maar er zijn ook orkesten waarin maar een deel van die instrumenten spelen, zoals het harmonieorkest of de fanfare. In deze orkesten spelen geen strijkinstrumenten! Er zijn ook orkesten met andere instrumenten, zoals een zigeunerorkest of een poporkest. In deze orkesten vind je bijvoorbeeld gitaren!

De dirigent leidt het orkest. Zelf speelt hij niets, maar hij beslist wel hoe het orkest speelt. Zacht of hard, traag of snel. Dat geeft hij aan via allerlei tekens.

Dossier:

Orkesten

Laatste wijziging: 7 september 2012
Dossier Thema: Muziek