Piloten

SCHIPHOL - Een piloot loopt zondag bij Schiphol door de natte sneeuw. Luchtvaartmaatschappij KLM schrapt zondagmiddag 21 vluchten naar verschillende Europese bestemmingen in verband met de verwachte sneeuwval en gladheid. De luchtvaartmaatschappij probeert zo veel mogelijk passagiers om te boeken. ANP PHOTO ROBIN UTRECHT LEEUWARDEN - Een Nederlands F-16 gevechtvliegtuig met de vlammen uit de uitlaat dinsdagmiddag bij vertrek voor de oefening Frisian Flag. Op de vliegbasis Leeuwarden wordt dinsdag de internationale oefening Frisian Flag 2008 gehouden. Tijdens de vliegoefeningen wordt geoefend op luchtverdediging en luchtsteun aan grondtroepen. Aan de oefening nemen ondermeer de luchtmachten deel van Belgie, Duitsland, Frankrijk en Noorwegen. Het grootste deel van de oefening vindt boven de Noordzee plaats. ANP PHOTO VINCENT JANNINK

Voor veel jongens en meisjes is het een droom: piloot worden! Je kunt piloot worden op verschillende soorten vliegtuigen of helikopters.

Verder kan je kiezen of je bij een vliegtuigmaatschappij als piloot wilt gaan vliegen. Een ander mogelijkheid is militair vlieger worden bij de luchtmacht of marine. Dan kan je bijvoorbeeld straaljagerpiloot worden.

Welke richting je ook uit zou willen gaan, piloot worden is niet makkelijk. Er gaat een zware keuring aan vooraf. Je moet lichamelijk en geestelijk sterk zijn. Je mag bijvoorbeeld ook niet dyslectisch zijn. Want voordat een piloot mag opstijgen moet hij heel veel regels nalopen en vastleggen. In de luchtvaart is Engels de voertaal. Daarom is het belangrijk dat je die taal ook goed beheerst.

Dossier:

Piloten

Laatste wijziging: 22 november 2012
Dossier Thema: Bedrijf en Beroep

Gerelateerde dossiers