Pinguïns

South Africa / Zuid Afrika: pinguins op de kust ten zuiden van Kaapstad ROTTERDAM - Een dierenarts van Diergaarde Blijdorp in Rotterdam is dinsdag begonnen met het inenten van pinguins en eenden. Blijdorp is de eerste dierentuin in Europa die vogels inent tegen de vogelgriep. ANP PHOTO ROBERT VOS

Pinguïns zijn vogels, maar ze kunnen niet vliegen! Lopen doen ze langzaam schuifelend. Wél kunnen ze heel goed zwemmen en duiken.

Pinguïns jagen op vis, inktvis en kreeft. Ze leven voornamelijk in het zuidpoolgebied. Met hun dikke verenpak en vetlaag onder de huid kunnen ze heel goed tegen de kou. Aan land broeden ze en verliezen ze hun veren (dat heet 'ruien', of: 'in de rui zijn').

Er zijn tenminste 17 soorten pinguïns bekend. De kleinste is de dwergpinguïn. Die wordt maar ongeveer 40 cm lang. De grootste (de keizerspinguïn) wel 100 cm. Sommige soorten pinguïns vind je ook noordelijker, bijvoorbeeld aan de kust van Zuid-Afrika, Australië of Nieuw-Zeeland.

En bij ons... vind je ze alleen in dierentuinen. Niet alleen om te bewonderen, maar ook om te fokken! Sommige soorten pinguïns dreigen namelijk uit te sterven.

Dossier:

Pinguïns

Laatste wijziging: 28 juni 2018
Dossier Thema: Dieren

Gerelateerde dossiers