Pinguïns

Op 25 april is het de Dag van de Pinguïn. Een grappig dier voor een spreekbeurt of werkstuk! Dus laten we hem eens onder de aandacht brengen.

Pinguïns zijn vogels, maar ze kunnen niet vliegen! Lopen doen ze langzaam schuifelend. Wél kunnen ze heel goed zwemmen en duiken. Pinguïns jagen op vis, inktvis en kreeft. Ze leven voornamelijk in het zuidpoolgebied. Met hun dikke verenpak en vetlaag onder de huid kunnen ze heel goed tegen de kou. Er zijn tenminste 17 soorten pinguïns bekend. De kleinste is de dwergpinguïn. Die wordt maar ongeveer 40 cm lang. De grootste (de keizerspinguïn) wel 100 cm. Sommige soorten pinguïns vind je ook noordelijker, bijvoorbeeld aan de kust van Zuid-Afrika, Australië of Nieuw-Zeeland. En bij ons... vind je ze alleen in dierentuinen.

Onder de aandacht

Dossiers over dit onderwerp