Reclame

ROSARIO - Op billboards in het Argentijnse Rosario prijken afbeeldingen van het Argentijnse dameshocketeam. Argentinie speelt zaterdagavond tegen Nederland in de halve finale van de Champions Trophy.  ANP XTRA KOEN SUYK GEEN CAPTION

Reclame vind je overal. Op straat, op tv, op internet, in kranten en tijdschriften, ... Er is zoveel reclame, dat het je vaak niet eens meer opvalt.

Commerciële reclame wordt gebruikt om producten aan te prijzen. Zo hopen bedrijven dat je hun producten koopt. Het kan ook zijn dat het bedrijf haar naamsbekendheid wil vergroten. Hoe vaker je een naam hoort, hoe sneller je het onthoudt. Als je inkopen doet, kies je vaker het bekendste merk.

Omdat je zo vaak omringd wordt door reclame, word je er sneller door beïnvloed. Je denkt dat je iets gewoon graag wilt hebben, maar eigenlijk komt dat door de reclame. Wel moet je er rekening mee houden dat een product in een reclame vaak mooier wordt voorgesteld dan het is.

In België en Nederland moet reclame aan een aantal regels voldoen. Een beetje overdrijven mag. Maar is de reclame echt misleidend? Dan kun je een klacht indienen bij de Reclame Code Commissie (Nederland) of de Algemene Directie Controle en Bemiddeling (België).

Naast commerciële reclame is er ook ideële reclame. Deze vorm van reclame is erop gericht mensen aan het denken zetten over maatschappelijke thema's. In Nederland zijn dit onder andere de campagnes van SIRE, in België zijn dit de Boodschappen van Algemeen Nut.

Dossier:

Reclame

Laatste wijziging: 10 oktober 2012
Dossier Thema: Communicatie

Gerelateerde dossiers