Rijst

Loncharia El Pocito, lokaal eethuis in Cancun: cochinita pibil, varkensvlees, rijst en banaan epa01302489 An Indonesian woman filters rice at a  market in Jakarta, Indonesia on 02 April 2008. The price of rice, a staple in the diets of nearly half the world¿s population, has almost doubled on international markets in the last three months. That has pinched the budgets of millions of poor Asians and raised fears of civil unrest. Shortages and high prices for all kinds of food have caused tensions and even violence around the world in recent months. Since January, thousands of troops have been deployed in Pakistan to guard trucks carrying wheat and flour. Protests have erupted in Indonesia over soybean shortages, and China has put price controls on cooking oil, grain, meat, milk and eggs.  EPA/WEDA

Overal in de wereld wordt wel rijst gegeten. Maar nergens zoveel als in Azië. In veel landen van Azië wordt dan ook rijst verbouwd. Maar ook bijvoordbeeld in Noord-Amerika.

Rijst is een grassoort. Het groeit het beste bij een temperatuur vanaf °24 Celscius in een tropisch of sub-tropisch klimaat. De jonge plantjes worden in sommige Aziatische landen nog met de hand geplant. Er zijn twee vormen van rijstbouw: natte en droge rijstbouw.

Droge rijstbouw vind je vaak op berghellingen. Natuurlijk krijgen de rijstplanten daarbij wel water, maar ze staan niet constant in het water.Dat is wel het geval bij natte rijstbouw. Daar worden de rijstvelden steeds bevloeid. Die bevloeiing gebeurt via terrassen, waar kanaaltjes en dammetjes zijn aangebracht. Bij de natte rijstbouw kan er twee tot zelfs wel drie keer per jaar geoogst worden.

Dossier:

Rijst

Laatste wijziging: 10 oktober 2012
Dossier Thema: Eten en Drinken