Roken

DEN HAAG - Hand haalt sigaret uit sigarettenpakje. ANP PHOTO LEX VAN LIESHOUT AMSTERDAM - Regina Romeijn stopt met roken als het binnenkort niet meer mag in de horeca. 'Vroeger was ik met mijn twee zussen altijd antirook, omdat onze ouders rookten en dat vonden we verschrikkelijk', vertelt de presentatrice van de NCRV in de hippe Amsterdamse uitspanning George. ANP PHOTO EVERT ELZINGA

Dat roken slecht is voor je gezondheid weet iedereen wel. Je ouders vertellen er over en er wordt op school over gepraat. Waarom doen we het dan toch en waarom is het slecht?

De belangrijkste redenen om te gaan roken zijn: nieuwsgierigheid en omdat er in je directe omgeving al (veel) gerookt wordt. Je bent nieuwsgierig naar hoe het smaakt en het voelt misschien heel volwassen, zo'n sigaret in je mondhoek. Maar voor je het weet rook je elke dag een aantal sigaretten. Je omgeving, je ouders en vrienden zijn ook van invloed 'Zien roken doet roken', wordt vaak gezegd.

In tabak, waar sigaretten van gemaakt worden, zitten veel giftige stoffen. Teer en nicotine zijn wel de bekendste en meteen ook de schadelijkste. Er zitten wel 4000 verschillende giftige stoffen in een sigaret. Ze kunnen kanker en longziekten veroorzaken. Als je een trekje van een sigaret neemt, gaat je hart sneller kloppen en stijgt je bloeddruk. Het lijkt alsof je ontspant maar eigenlijk gebeurt het tegenovergestelde. Daarom is het beter er helemaal niet aan te beginnen of er snel mee te stoppen.

Cijfers

Volgens het CBS rookt 22,7% van de mensen in Nederland. 29,8% heeft ooit gerookt en 47,5% heeft nooit gerookt. Mannen roken vaker dan vrouwen. Bijna 58% van de mannen heeft ooit gerookt ten opzichte van ongeveer 48% van de vrouwen.
In België rookt 23% van de bevolking. 21,3% heeft ooit gerookt en 55,8% heeft nooit gerookt. Ook hier roken mannen vaker dan vrouwen. Bijna 55% van de mannen heeft ooit gerookt ten opzichte van bijna 35% van de vrouwen.

Bron: Gezondheidsenquête CBS en Gezondheidsenquête WIV.

Dossier:

Roken

Laatste wijziging: 9 februari 2018
Dossier Thema: Lichaam en Gezondheid

Gerelateerde dossiers