Romeinse Rijk

Archeologen hebben bij opgravingen in de Roomburg-polder in Leiden een uniek verguld bronzen gezichtsmasker uit de Romeinse tijd gevonden. Het masker is ca. 25 centimeter groot en stamt uit de tweede eeuw na Christus. Het masker toont het gezicht van een jonge man. Zie bericht dd heden BIN. NLD20041024- ROME: Het Colosseum. ANP FOTO/MARCEL ANTONISSE

Aan het begin van onze jaartelling behoren grote delen van West-Europa, het Midden-Oosten en het Noorden van Afrika tot het machtige Romeinse Rijk. 

In 509 v. Chr. verdrijven de inwoners van Rome het Etruskische volk uit wat we tegenwoordig West-Italië noemen en stichten de Romeinse republiek. In de opeenvolgende eeuwen slagen deze Romeinen er in hun gebied steeds verder uit te breiden. Ook een gedeelte van Nederland gaat bij het Romeinse Rijk horen.

In ca. 117 na Chr. is het rijk op zijn grootst. Rome is de hoofdstad. In de eeuwen daarna raakt het in verval, het wordt in tweeën gesplitst (Oost en West). Uiteindelijk gaan beide rijken ten onder.

De Romeinen hebben een hoogontwikkelde beschaving: door welvaart en vrede komen kunst en cultuur, wetenschap en techniek tot grote bloei. Van veel wat de Romeinen hebben ontwikkeld profiteren we vandaag nog: b.v. letters, cijfers, de kalender, centrale verwarming.

Als er in een stad of dorp een archeologische vondst wordt gedaan die stamt uit de Romeinse tijd, dan zijn de bewoners daar meestal wel een beetje trots op. Dus: Rare jongens die Romeinen? Of vergissen Asterix en Obelix zich?

Dossier:

Romeinse Rijk

Laatste wijziging: 11 oktober 2012
Dossier Thema: Geschiedenis