Rusland

epa000268583 (FILES) A file photograph showing Russian President Vladimir Putin speaks with journalists, early Monday 15 March 2004 in Moscow. Putin made a surprise visit early Saturday to the southern Russian town of Beslan where commandos stormed a school where militants held hundreds of children hostage in a chaotic battle that left at least 95 people dead, the Interfax news agency reported. EPA/SERGEI CHIRIKOV 20010918-MOSKOU RUSLAND: Stadsgezicht Moskou. Exterieur ' Assumption Cathedral ' gelegen aan het Kathedraalplein binnen de muren van het Kremlin. ANPFOTO ROBERT VOS

Met een oppervlakte van meer dan 17 miljoen km², ruim 400 maal Nederland, is Rusland het grootste land van de wereld.

Rusland ligt gedeeltelijk in Europa en gedeeltelijk in Azië. De meeste Russen wonen in het westelijke deel van Rusland. De hoofdstad van Rusland is Moskou.

Politiek

Sinds 26 maart 2000 regeert president Vladimir Poetin. Hij is in 2018 opnieuw herkozen voor een volgende periode van 6 jaar en is gemachtigd de premier aan te wijzen. Dit is Dimitri Medvedev. Het parlement bestaat uit de federatieraad (eerste kamer) en Doema (tweede kamer).

Protest tegen Poetin

In Rusland lijkt een nieuwe generatie kritische Russen op te staan die tegen Poetin is. Een jonge generatie die actief is op internet en sociale media. Initiatiefnemer van de protesten is oppositieleider Aleksej Navalny.

Vliegramp MH17

Op 17 juli 2014 is een vliegtuig neergestort in Oost-Oekraïne. Alle 298 passagiers en bemanningsleden zijn omgekomen. Het toestel is hoogstwaarschijnlijk neergeschoten door een Russische militair. Dit zet de relatie tussen Rusland en het westen verder op scherp.

Dossier:

Rusland

Laatste wijziging: 13 juni 2018
Dossier Thema: Landen en Volken
Type: Nieuw

Gerelateerde dossiers