Skiën

WHISTLER  COMBOFOTO AFDALINGSkiers hangen in de lucht tijdens de afdaling, maandag in Whistler. De afdaling is het koningsnummer en tevens oudste onderdeel bij het alpine wedstrijdskiën. ANP ROBIN UTRECHT

Misschien heb jij ook wel eens geskied! Tijdens je wintersportvakantie of op een indoor skipiste.

Je trekt je skiuitrusting aan, doet je skischoenen aan en klikt de skilatten aan je schoenen vast. Je pakt je skistokken vast en dan ben je er klaar voor! Met de skilift ga je naar de top van de berg om daarna skiënd de helling af te dalen. Met de skilatten onder je voeten kun je gemakkelijk over de sneeuw glijden. Als je tenminste de techniek onder de knie krijgt. Want leren skiën is niet gemakkelijk!

Let ook op welke piste je betreedt! Elke piste heeft een verschillende kleur. Die toont je hoe moeilijk de piste is. Een blauwe piste is de minst moeilijke. Ideaal voor beginners dus! Een zwarte piste is de moeilijkste.
Je kunt ook buiten de pistes skiën, maar dat is op eigen risico! Het kan erg gevaarlijk zijn, dus je moet erg ervaren zijn en nooit alleen op pad gaan!

Er zijn verschillende varianten:

-Langlaufen
Langlaufen is een soort variant van skiën waar je meer loopt dan glijdt. Meestal volg je een uitgezette route.
- Slalom
Een wedstrijd waarbij de skiër om poorten rond moet slalommen. De skiër met het snelste en meest foutloze parcours wint.
- Schansspringen
Een wedstrijd waarbij skiërs van een helling moeten springen. De bedoeling is om zo mooi en zo ver mogelijk te springen.
- Biatlon
Een langlaufwedstrijd waarbij de deelnemers het langlaufen afwisselen met op bepaalde punten met een geweer op doel te schieten. Als je mist, moet je een (aantal) strafronde rijden. Wie eerst aankomt, wint.
- Freestyle skiën
Er zijn diverse vormen van freestyle skiën. Bijvoorbeeld,
bij het onderdeel aerials spring je van een schans. Daarna moet je zo veel mogelijk mooie en ingewikkelde stunts uithalen terwijl je in de lucht hangt.

Dossier:

Skiën

Laatste wijziging: 25 januari 2013
Dossier Thema: Sport en Spel

Gerelateerde dossiers