Slaginstrumenten

NLD-20050217-ROTTERDAM: Chad Wackerman, Doudou N¬Diaye Rose en Luis Cante donderdagavond in  Rotterdam. Slagwerkers uit alle delen van de wereld treden daar op. Ze presenteren een marathon aan  wereldmuziek, pop, jazz en nieuwe muziek. Het festival reist door het land vanuit Rotterdam naar enschede,  Utrecht en Amsterdam, waar het maandag in Carre eindigt. ANP FOTO/ROBERT VOS

Slagwerkinstrumenten, of percussie, zijn alle instrumenten die geluid maken wanneer je erop slaat of er mee schudt. Ze zorgen voor het ritme en de tempo van de muziek. Al zijn er ook instrumenten waarop je melodietjes kunt maken.

Er zijn verschillende soorten slagwerkinstrumenten: gestemde en ongestemde. Er zijn gestemde instrumenten, zoals een xylofoon, waarmee je melodieën kan spelen. De ongestemde instrumenten hebben een onbestemde klank. Denk maar aan een slag op een trommel. Die klank heeft geen precieze toonhoogte. Je kunt het niet nazingen.

Soms wordt ook een andere onderverdeling gebruikt: slaginstrumenten met en zonder vel. Onder slaginstrumenten met vel vallen de pauken, de trommels en de djembe. Bij deze instrumenten wordt het vel tot trillen gebracht, waardoor die een klank vormt. De gong, de xylofoon en de cimbalen zijn instrumenten zonder vel. Het materiaal waaruit ze bestaan, bijvoorbeeld het metaal van de cimbaal, trilt zelf en zorgt zo voor de klank.

Dossier:

Slaginstrumenten

Laatste wijziging: 7 september 2012
Dossier Thema: Muziek