Snaarinstrumenten

UTRECHT - Violiste Janine Jansen zondag tijdens de generale repetities van het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht. Sinds 2003 is Jansen de artistiek leider van het festival. ANP ED OUDENAARDEN AMSTERDAM - In de corridor van de Passenger Terminal in Amsterdam doen harpisten dinsdagmiddag een poging om als langste harp orkest ooit in het Guinness Book of Records te komen. De recordpoging is een onderdeel van het Harp Festival dat momenteel in Amsterdam plaatsvindt. ANP PHOTO KOEN VAN WEEL

Een muziekinstrument met snaren is een snaarinstrument. Als die snaren trillen, brengen ze een klank voort.

Deze snaren kunnen op verschillende manieren aan het trillen worden gebracht. Een viool bijvoorbeeld wordt gestreken met een strijkstok. Dat zorgt voor de trilling van de snaar. De klank wordt versterkt door de klankkast. De viool is een voorbeeld van een strijkinstrument.

Snaarinstrumenten kunnen ook op andere manieren klanken produceren. Een gitarist plukt aan de snaren of gebruikt een plectrum. Dat heet tokkelen. Een gitaar is een voorbeeld van een tokkelinstrument.

Bij strijk- en tokkelinstrumenten heb je meerdere snaren. Ze hebben elk een andere toonhoogte. Elke snaar kan ook nog eens ingekort worden, door je vingers op de snaar te zetten. Hierdoor verhoogt de toon.

Ook piano’s zijn snaarinstrumenten. De snaren zitten hier in de grote klankkast. Ze zijn verbonden met de toetsen. Wanneer je een toets indrukt, dan slaat een hamertje op de snaar en die begint te trillen.

Dossier:

Snaarinstrumenten

Laatste wijziging: 7 september 2012
Dossier Thema: Muziek