Spijkerbroeken

BRUNSSUM - In beslag genomen kleding. Ongeveer 45 agenten en medewerkers van gemeente, FIOD en douane doen dinsdagochtend een inval in een woonwagenkamp in Brunssum. De beambten stellen een onderzoek in naar valse merkkleding, illegale sigarettenhandel en de mogelijke aanwezigheid van wietplantages. ANP MARCEL VAN HOORN epa000490649 The picture shows a jeans with a Puma belt buckle in Nuremberg, Germany, Wednesday 27 July 2005. The belt was shown during a supporting fashion show programme for Puma's balance press conference in Nuremberg. According to Puma chairman Jochen Zeitz the company increased its net profit by 18 million euros up to 150 million euros  EPA/ALEXANDER RUESCHE

In de loop van de tijd zijn er veel grote uitvindingen gedaan. Het wiel, de boekdrukkunst, de stoommachine, de auto, noem maar op. Bijna nooit hoor je over de uitvinding van de spijkerbroek.

De uitvinder daarvan was Levi Strauss, een jonge Duitser. Hij trok in 1850 richting het Amerikaanse Wilde Westen. Daar waren goudzoekers aan het werk. Op hun knieën speurden de goudzoekers de rivierbeddingen af naar klompjes goud. Slimme Levi had tijdens zijn reis een paar zware rollen tentdoek meegebracht. Maar de goudzoekers wilden helemaal geen tent. Wat zij nodig hadden waren stevige werkbroeken.

Levi Strauss zag zijn kans: van het meegebrachte tentdoek maakte hij oersterke broeken. De zakken verstevigde hij met metalen nagels. En zo ontstond de spijkerbroek. De goudzoekers wilden zijn broeken graag hebben. En dat zijn niet alleen goudzoekers gebleven. Kijk maar eens om je heen. Iedereen heeft wel een spijkerbroek in zijn kast of ... aan zijn billen.

Dossier:

Spijkerbroeken

Laatste wijziging: 7 november 2014
Dossier Thema: Uiterlijk