Sportklimmen

AMSTERDAM 20000506. Een sportklimmer werkt zich in de Klimhal naar boven. Zaterdag werd in Amsterdam de Nederlandse Klimkampioenschappen Sportklimmen gehouden. ANP Foto - Raymond Rutting AMSTERDAM - Klimmer Vera Zijlstra uit Nieuwegein strijdt zaterdag in de voormalige Sint-Josephkerk in Amsterdam om de nationale titel bij het sportklimmen. Op wanden van wel veertien meter lang zijn twee routes uitgezet, een kwalificatie-route en een finale-route. Hoe hoger de klimmers komen, hoe meer punten ze krijgen. ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK

Houd je van klimmen en klauteren? Bij sportklimmen kun je dat volop doen. Buiten klimmen tegen echte bergen is natuurlijk het meest uitdagend. Maar als er geen bergen zijn dan kun je ook binnen klimmen.

In Nederland kun je dan naar een klimhal gaan. Via de gekleurde blokjes op de klimwand kan je een route volgen. Er bestaan parcours voor beginners en voor gevorderden.

Je kunt aangelijnd klimmen of los. Als je aangelijnd bent, haak je een zekering vast bovenin de route. Beneden ben je verbonden met iemand, die het touw strak houdt. Deze manier van klimmen heet topropen. Je kunt ook 'los' klimmen. Maar naturlijk niet zonder beveiliging. Bij boulderen zoals deze vorm van klimmen heet, liggen er dikke matrassen op de grond. Bij sommige klimcentra kun je boulderen op nagemaakte (overhangende) rotsen.

In een klimcentrum kun je ook trainingen volgen. En als je genoeg geoefend hebt, dan is een wedstrijdklimmen mogelijk. Klimcentra organiseren vaak zelf klimwedstrijden waar je aan mee kan doen. Maar als je goed genoeg bent, kun je natuurlijk ook meedoen aan landelijke wedstrijden.

Dossier:

Sportklimmen

Laatste wijziging: 23 mei 2016
Dossier Thema: Sport en Spel