Stormen

GEEN CAPTION GEEN CAPTION

Wind bestaat in vele vormen, van een licht briesje tot een briesende orkaan. Dit soort stormen komen gelukkig haast niet voor in België en Nederland.

Wind kan een vriendelijke hulp zijn op warme dagen, maar kan ook verwoestend toeslaan als ze als een orkaan alles op haar weg meeneemt en vernietigt. Orkanen komen hier niet vaak voor. Op 6 september 2017 raasde orkaan Irma over Sint Maarten en andere Caribische eilanden. De orkaan richtte een enorme ravage aan.

De hoogste windsnelheden op aarde komen voor in tornado's. Een klein tornadootje met een snelheid van pakweg 100 km per uur ontwortelt 'slechts' een paar boompjes of plukt de schoorsteen van het dak. Dat is niets vergeleken bij de kracht van een supertornado met een snelheid van ongeveer 500 km per uur. Zelfs gebouwen van gewapend beton zijn dan niet meer veilig. Tornado's komen op veel meer plaatsen op aarde voor, maar vooral de VS zijn er berucht om.

Windhoos

In onze streken komt het verschijnsel in de zomer ook wel eens voor, maar veel minder extreem: we noemen het hier dan meestal een windhoos. Ook zo'n windhoos kan trouwens al aardig wat schade geven zoals bijvoorbeeld van de huizen afgerukte daken.

Hoe ontstaan zulke windmonsters eigenlijk?

Dossier:

Stormen

Laatste wijziging: 6 juni 2018
Dossier Thema: Natuur en Milieu

Gerelateerde dossiers