Theater

HAARLEM - De Stadsschouwburg op het Wilsonsplein in Haarlem. Na een grondige renovatie wordt het pand op 26 september officieel heropend. ANP PHOTO XTRA LEX VAN LIESHOUT UTRECHT - Musical-ster Kim-Lian van der Meij kijkt in haar kleedkamer naar de donkere pruik die haar in carmen zal veranderen. De artieste maakt vrijdagavond haar rentree in de musical Fame in de Stadsschouwburg in Utrecht waar zij de rol Carmen speelt. Zij is in mei van dochter Ronja bevallen in Zweden. ANP PHOTO MARCEL ANTONISSE

Toneel, cabaret, muziek en dans, worden meestal opgevoerd in het theater. We danken het theater aan de Grieken.

In de Griekse oudheid bouwden zij al theaters in de openlucht voor hun toneelvoorstellingen. De halfronde oplopende tribune die de Grieken verzonnen gebruiken wij nog steeds. Alleen zijn de hedendaagse theaters vaak niet meer in de openlucht maar in een gebouw. In veel steden heet zo'n gebouw schouwburg, of stadsschouwburg.

Voordat een theatervoorstelling kan beginnen, moet er heel veel gebeuren. Naast het schminken en kleden van de acteurs en artiesten moet het toneel ook 'aangekleed' worden. De decorontwerper zorgt met zijn ontwerpen dat het toneel een straat, huiskamer of nog wat anders wordt. De toneelmeester zorgt dat de juiste rekwisieten aanwezig zijn. Dat zijn de voorwerpen die tijdens de voorstelling gebruikt worden. Ook zijn er mensen die het licht en geluid regelen. Maar dan gaat het gordijn open en kan de voorstelling beginnen!

Dossier:

Theater

Laatste wijziging: 10 september 2012
Dossier Thema: Theater en Film