Tienerouders

NLD-20050919-RIJSWIJK: INFOGRAFIEK Alleenstaande tienermoeders. ANP INFOGRAPHICS/JEROEN LUIZINK-ROB TACONIS ROTTERDAM - De 19-jarige Elyse (L) met haar eenjarige dochter Kiana en de 23-jarige Sharayma (R) met haar tien maanden oude zoon Kyleon zijn zondag aanwezig bij de lancering van het Landelijk Platform Jonge Ouders in Rotterdam. Dit platform stelt zich als doel de kansen voor jonge ouders in Nederland te vergroten. Jaarlijks worden ongeveer 2500 meiden onder de 20 jaar moeder. En er zijn momenteel ruim 60.000 moeders onder de 26 jaar. ANP VALERIE KUYPERS

Het aantal tienermoeders in Nederland en België daalt. In 2014 kregen in Nederland 1901 meisjes onder de twintig een kind. In Vlaanderen werden 882 meisjes onder de twintig moeder.

De problemen die jonge moeders en vaders ondervinden zijn ingewikkeld. De jonge vrouwen worden zwanger op een moment dat ze zelf nog niet echt volwassen zijn. De relatie met de vriend, die vader gaat worden, en de verhouding met de ouders kan onder druk komen te staan.

Soms houdt de relatie met de vriend niet stand. Dan wordt ze dus niet alleen een moeder, maar een alleenstaande moeder. Ook voor tienervaders staat de wereld op zijn kop. Ze moeten in korte tijd veel belangrijke beslissingen nemen. Over werk, opleiding, zorg voor het kind, huisvesting en uitkering.

Dossier:

Tienerouders

Laatste wijziging: 15 september 2015
Dossier Thema: Mens en Maatschappij

Gerelateerde dossiers