Turkije

Moskee epa02961838 Turkish Prime Minister Tayyip Erdogan addresses members of parliament from his ruling Justice and Development Party (AKP) during a meeting at the Turkish parliament in Ankara, Turkey, 11 October 2011.  EPA/RIZA OZEL/ANATOLIAN AGENCY TURKEY OUT  EDITORIAL USE ONLY/NO SALES/NO ARCHIVES

Turkije ligt op de grens tussen Europa en Azië. Veel Nederlanders gaan op vakantie naar het land. Het klimaat is er lekker warm is en er zijn veel mooie dingen te zien.

Turkije is wel 21 keer zo groot als Nederland. De hoofdstad van Turkije is Ankara, maar de grootste stad is Istanbul. Hier wonen meer dan 12 miljoen inwoners.

In heel Turkije wonen ongeveer 75 miljoen mensen. Het grootste gedeelte van de bevolking stamt af van de Ottomanen. Zij spreken en schrijven Turks. Meer dan 15% van de bevolking bestaat uit Koerden. Zij wonen vooral in het zuidoosten van Turkije en hebben een eigen taal en eigen gewoontes.

Bijna alle inwoners van Turkije zijn moslim, ook de Koerden. Ze hebben de islam als geloof. De belangrijkste islamitische feesten zijn het Suikerfeest en het Offerfeest.

Aan het hoofd van het land staat president Recep Tayyip Erdogan. In juni 2018 is hij weer herkozen voor vijf jaar, zijn macht is door de grondwetswijziging (referendum vorig jaar) nog verder uitgebreid.   

Op 20 juli 2015 pleegde de terroristische organisatie IS een aanslag op de Turkse stad Suruç. Dit was de aanleiding voor Turkije om de strijd met IS aan te gaan in Syrië en Irak. Ook in 2016 werd Turkije getroffen door aanslagen, vooral in Ankara en Istanbul vielen veel slachtoffers door terroristen.

Op 15 juli 2016 wilde een deel van het Turkse leger de macht van president Erdogan overnemen. Maar dit mislukte. Erdogan liet duizenden militairen, agenten en rechters oppakken. Het geweld is inmiddels voorbij, maar de politieke onzekerheid blijft.

Referendum

President Erdogan krijgt meer macht. Net iets meer dan de helft van de Turken hebben ‘Ja’ gestemd tijdens het referendum van 16 april 2017, daardoor verandert de grondwet en krijgt hij meer macht.

Dossier:

Turkije

Laatste wijziging: 29 juni 2018
Dossier Thema: Landen en Volken
Type: Nieuw

Gerelateerde dossiers