Twirling

ROTTERDAM - Team The Rainbows in actie tijdens het onderdeel Team Dance Twirl. In de Topsporthal in Rotterdam vindt dit weekeinde het NK Baton Twirling plaats. ANP PHOTO ROBIN UTRECHT ROTTERDAM - Ruim 400 atleten nemen dit weekend deel aan het Nederlands kampioenschap Twirl in de Topsporthal in Rotterdam. Twirl is een jurysport. Deelnemers worden beoordeeld op de kwaliteit, de techniek, de expressie en de moeilijkheidsgraad van de routines. ANP PHOTO OLAF KRAAK

Twirlen is een combinatie van gymnastiek en dans op muziek. Je werkt met een baton (de metalen stok). Op de maat van de muziek voer je een dans uit en laat je kunstjes zien met de baton.

Het wordt vaak verward met majorette, maar er is een verschil. Majorette is meer op dans gebaseerd, twirl meer op gymnastiek.

Twirling is een sport in competitieverband. Dat wil zeggen dat wedstrijden erg belangrijk zijn. Je voert er een routine (een optreden) op voor een jury. Dat doe je alleen of in een groep. Die routine wordt dan beoordeeld. Je krijgt strafpunten wanneer je bijvoorbeeld de baton laat vallen. Maar dat wilt niet zeggen dat meteen alles verloren is! Het ligt er aan hoe goed je de rest van de oefening uitvoert.

Dossier:

Twirling

Laatste wijziging: 10 oktober 2012
Dossier Thema: Hobby's

Gerelateerde dossiers